lördag 9 juli 2011

Kristianstadsbladet



11 mil till fots i den svenska fjällvärlden. Från Nikkaloukta till Abisko. ”Att fotvandra är ett sätt att verkligen njuta av vår natur”, säger Maria Johansson, själv rutinerad vandrare. Ett par grova kängor, och en rejäl ryggsäck, med tält, mat och liggunderlag. Att ge sig ut på fotvandring är för många ett steg tillbaka till naturen, en chans att uppleva skog och mark på nära håll.


Maria Johansson från Hässleholm är själv rutinerad vandrare, som gärna ger sig ut på långa turer i den nordliga delen av Sverige. Som sträckan mellan Nikkaloukta och Abisko.


– Fördelen med just den vandringsleden är att den ingår i Fjällräven Classic. Man betalar en startavgift, och sedan finns det checkpoints längs vägen där man kan fylla på förnödenheter. Det är ganska bra om man inte är så rutinerad vandrare, för då är man inte helt utelämnad under vandringen, säger Maria Johansson.


Maria har varit scout sedan barnsben, och har alltid haft friluftsliv nära hjärtat. Fjällturen till Abisko är bara en av många vandringar hon genomfört genom åren.


Men elva mil? Det är en rejäl sträcka att gå?


– Ja, det gäller att ta det i sin egen takt. Den finns de som försöker avverka sträckan så snabbt som möjligt, och typ springer den på 14 timmar. Vi gick den på fem dagar, ungefär två mil per dag. Det kändes lagom, berättar Maria, som också tillägger att man får medalj – guld, silver eller brons – beroende på hur snabbt man lyckas avverka vandringsleden.


Vid övernattningarna har vandrarna med egna tält och liggunderlag som man slår upp där det passar. På andra vandringsleder finns det stugor som man antingen kan hyra eller låna för övernattningar.


Är man ovan vid längre vandringar kan det också vara en idé att bo på ett vandringshem ellerhotell, och bara ge sig ut på dagsetapper.


– Då behöver man ju heller inte så mycket packning, påpekar Maria Johansson.


Vad ska man tänka på när man börjar vandra?


– Bra skor är viktigt. Bra ryggsäck också, som sitter bra och fördelar vikten på rätt ställe. Bra regnkläder är också vettigt, blir man blöt så finns risken att man bara tycker det är tråkigt.


Hur vältränad behöver man vara?


– Det är bra om man har någon form av grundkondition, och dessutom har lite styrka i axlar och rygg om man ska bära mycket packning.


Vad finns det för alternativ på hemmaplan?


– Skåneleden är fin, och går genom hela Skåne. Man kan antingen gå hela, eller bara etapper, tipsar Maria







http://www.kristianstadsbladet.se/sport/article1509411/Maria-semestrar-garna-till-fots.html






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar